Article Cover Image
Грешни митове и легенди
Stanimir Ivanov
26.03.2025

Развенчаване на популярни здравни митове - научни доказателства срещу погрешни вярвания за кофеина, кръвното налягане, хранителните навици и болести като подаграта.

 В статията по-долу ще разгледаме, погледът на специалисти, експерти и експертни проучвания върху някои здравни митове, които може би всеки един от нас е чувал и дори вярва до голяма степен , като например ,че кафето повишава кръвното налягане. В следващите редове ще разгледаме това и други твърдения, като с факти ще докажем защо това не е така.  

 

Мит: „Кафето вдига кръвното“ – опроверган. Често сме чували, че кафето покачва кръвното налягане като често се използва като средство за “лечение на ниско кръвно”. Нови данни и експертни мнения обаче поставят това твърдение под съмнение. Последните проучвания по темата казват следното - „противно на общоприетото схващане кафето не повишава кръвното налягане“. Напротив – редовната консумация на кофеин-съдържащи напитки може дори да предпазва от развитие на хипертония, благодарение на съдържащите се в кафето полифеноли и различни антиоксиданти.   

Макар кофеинът да има краткотраен стимулиращ ефект, взаимодействието с други вещества като теобромин (съдържащ се в кафето), води до обратното-по скоро балансиращ ефект върху кръвното налягане. Разбира се, чувствителността към кофеинът и неговите съставки варира при различните хора, което прави ефекта му, строго индивидуален. Въпреки това, научните изследвания по-скоро трябва да успокоят любителите на напитката, че ефектът и е полезен за съдовете и сърдечно-съдовата система, а не обратното. Така,че консумирайте с удоволствие ( и мярка все пак).  

 

Мит: „Подаграта е изцяло причинена от лошия начин на живот“.  

Подаграта често се свързва с богата на месо и алкохол диета и се смята за „болест на кралете“ още от далечното минало както сред медицинските специалисти така и сред обществото. Това до голяма степен представя страдащите като чревоугодници, внушавайки им, че сами са „виновни“ за състоянието си. Скорошно мащабно генетично проучване обаче разкрива, че наследствеността има много по-голяма роля за развитието на подаграта от колкото има начина на живот преди поставянето на диагнозата. 

 

Анализирани са геномни данни на два и половина милиона души, от които над 120  хиляди от тях с диагностицирана подагра. При изследването са установени 377 генни вариации, свързани със заболяването, като 149 от тях досега са били открити при това проучване и са били до преди това безизвестни за науката.  

Интерпретацията на резултатите е следната: подаграта е хронично заболяване със силна генетична основа, а митът, че изцяло нездравословният живот я причинява, трябва да бъде развенчан, тъй като не е базиран на факти.  

 

 

Разбира се, храненето и начинът на живот също влияят и могат да провокират пристъпи на заболяването, но генетичната предразположеност определя кой е под риск от развитието на това заболяване (т.е ако нямате генетична предразположеност за развитие на подагра ,шансовете, дори при “лоша диета” остават минимални”). Това ново разбиране помага за по-емпатично отношение към пациентите и за разработване на целенасочено лечение на страдащите. 

 

Финални мисли  

 

Разгледахме как някои често употрябаване митове, както за кафето и неговото въздействие върху артериалното налягане, така и за заболявания, тормозещи човечеството от както свят светува, като подаграта, биват разбити с помощта на последните проучвания и големи изследвания. Поуката разбира се е следната - вярвайте на науката, а не на всичко, което виждате и чувате.  

 

Източници: 

Ungvari Z, Kunutsor SK. Coffee consumption and cardiometabolic health: a comprehensive review of the evidence. Geroscience. 2024 Dec;46(6):6473-6510. doi: 10.1007/s11357-024-01262-5. Epub 2024 Jul 4. PMID: 38963648; PMCID: PMC11493900. 

Buelna-Chontal M. Coffee: Fuel for Your Day or Foe for Your Arteries. Antioxidants (Basel). 2024 Nov 27;13(12):1455. doi: 10.3390/antiox13121455. PMID: 39765784; PMCID: PMC11672806. 

Trevano FQ, Vela-Bernal S, Facchetti R, Cuspidi C, Mancia G, Grassi G. Habitual coffee consumption and office, home, and ambulatory blood pressure: results of a 10-year prospective study. J Hypertens. 2024 Jun 1;42(6):1094-1100. doi: 10.1097/HJH.0000000000003709. Epub 2024 Apr 22. PMID: 38646971; PMCID: PMC11064901. 

Karagöz MF, Koçyiğit E, Koçak T, Özturan Şirin A, Icer MA, Ağagündüz D, Coreta-Gomes F. Decoding coffee cardiometabolic potential: Chemical composition, nutritional, and health relationships. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2024 Sep;23(5):e13414. doi: 10.1111/1541-4337.13414. PMID: 39137004. 

Farraj A, Akeredolu T, Wijeyesekera A, Mills CE. Coffee and Cardiovascular Health: A Review of Literature. Nutrients. 2024 Dec 10;16(24):4257. doi: 10.3390/nu16244257. PMID: 39770879; PMCID: PMC11677373. 

Leask MP, Crișan TO, Ji A, Matsuo H, Köttgen A, Merriman TR. The pathogenesis of gout: molecular insights from genetic, epigenomic and transcriptomic studies. Nat Rev Rheumatol. 2024 Aug;20(8):510-523. doi: 10.1038/s41584-024-01137-1. Epub 2024 Jul 11. PMID: 38992217. 

Yang Y, Hu P, Zhang Q, Ma B, Chen J, Wang B, Ma J, Liu D, Hao J, Zhou X. Single-cell and genome-wide Mendelian randomization identifies causative genes for gout. Arthritis Res Ther. 2024 Jun 3;26(1):114. doi: 10.1186/s13075-024-03348-z. PMID: 38831441; PMCID: PMC11145851. 

Major TJ, Takei R, Matsuo H, Leask MP, Sumpter NA, Topless RK, Shirai Y, Wang W, Cadzow MJ, Phipps-Green AJ, Li Z, Ji A, Merriman ME, Morice E, Kelley EE, Wei WH, McCormick SPA, Bixley MJ, Reynolds RJ, Saag KG, Fadason T, Golovina E, O'Sullivan JM, Stamp LK, Dalbeth N, Abhishek A, Doherty M, Roddy E, Jacobsson LTH, Kapetanovic MC, Melander O, Andrés M, Pérez-Ruiz F, Torres RJ, Radstake T, Jansen TL, Janssen M, Joosten LAB, Liu R, Gaal OI, Crişan TO, Rednic S, Kurreeman F, Huizinga TWJ, Toes R, Lioté F, Richette P, Bardin T, Ea HK, Pascart T, McCarthy GM, Helbert L, Stibůrková B, Tausche AK, Uhlig T, Vitart V, Boutin TS, Hayward C, Riches PL, Ralston SH, Campbell A, MacDonald TM; FAST Study Group; Nakayama A, Takada T, Nakatochi M, Shimizu S, Kawamura Y, Toyoda Y, Nakaoka H, Yamamoto K, Matsuo K, Shinomiya N, Ichida K; Japan Gout Genomics Consortium; Lee C; Asia Pacific Gout Consortium; Bradbury LA, Brown MA, Robinson PC, Buchanan RRC, Hill CL, Lester S, Smith MD, Rischmueller M, Choi HK, Stahl EA, Miner JN, Solomon DH, Cui J, Giacomini KM, Brackman DJ, Jorgenson EM; GlobalGout Genetics Consortium; Liu H, Susztak K; 23andMe Research Team; Shringarpure S, So A, Okada Y, Li C, Shi Y, Merriman TR. A genome-wide association analysis reveals new pathogenic pathways in gout. Nat Genet. 2024 Nov;56(11):2392-2406. doi: 10.1038/s41588-024-01921-5. Epub 2024 Oct 15. Erratum in: Nat Genet. 2024 Nov;56(11):2577. doi: 10.1038/s41588-024-02017-w. PMID: 39406924. 

Ou G, Wu J, Wang S, Jiang Y, Chen Y, Kong J, Xu H, Deng L, Zhao H, Chen X, Xu L. Dietary Factors and Risk of Gout: A Two-Sample Mendelian Randomization Study. Foods. 2024 Apr 21;13(8):1269. doi: 10.3390/foods13081269. PMID: 38672942; PMCID: PMC11049247. 

 

 

Разгледайте подобни статии

Коментари

Оставете коментар!

User Avatar

Anonymous

преди 1 месец

Супер публикация :)

2